4 gode grunner til at ungdom ikke bør stå opp tidlig!

Det finnes faktisk vitenskapelige grunner til at ungdom ikke bør stå opp tidlig!

ungdom ikke bør stå opp tidlig

Får du stadig høre fra foreldrene dine at du må stå opp om morgenen? Blir du beskyldt for å være den late tenåringen? Her har du fire vitenskapelige grunner til at ungdom ikke bør stå opp tidlig! Bruk de for alt de er verdt!

Ny forskning fra Lunds universitet i Sverige og Oxford University i England har kommet frem til at det er både unaturlig og til og med skadelig for tenåringer å stå opp så tidlig som skolen krever.

1. Det er unaturlig for tenåringer å stå opp tidlig

Alle veit at alder har mye å si når det kommer til hvor mye søvn vi trenger, og når det er naturlig å legge seg. Dette vet også forskerne, som nå har kommet frem til at ungdom ikke bør stå opp tidlig.

Barn i 10-årsalderen og nedover står mer enn gjerne opp klokka 06:00. Det er en misforståelse at man trenger mindre søvn jo eldre man blir, spesielt i puberteten. Da øker nemlig søvnbehovet til ni timer i døgnet, og den biologiske innsovningstiden forskyves med to til tre timer. 

Det gjør det nesten umulig for tenåringer å få nok søvn før skolen, forklarer forskerne. Også amerikanske forskere har kommet frem til det samme; ungdom trenger mer søvn enn voksne og barn.

 

2. Ungdom lider av kronisk søvnunderskudd

Dette er konsekvensen av døgnrytmen som forventes av ungdom.

Å tvinge en 18-åring opp klokka 06:30 er som å tvinge en lærer på 50 år til å stå opp klokka 04:30! Det kan nesten betraktes som tortur for tenåringene, ifølge forskerne. VG har tidligere skrevet om en amerikansk undersøkelse som viser at senere skolestart gir mer søvn.

ungdom ikke bør stå opp tidlig

3. Tidlig skolestart er en trussel mot tenåringers helse

Den naturlige biologiske rytmen hos en tenåring blir brutt ned av en for tidlig start på dagen.

University of Minnesota utførte et eksperiment der de startet skolen klokka 08:40 i stedet for 07:50. 50 minutter ekstra søvn var alt som skulle til for at elevene var mer våkne, færre ble deprimerte, og de drakk mindre koffeindrikker. (Og vi vet alle at Red Bull ikke er bra for deg, selv om det ikke inneholder oksesperm!)

Norsk helseinformatikk gjorde også en studie som viste at mer søvn beskytter tenåringer mot psykiske problemer og selvmordstanker.

ungdom ikke bør stå opp tidlig

4. Bedre resultater på skolen

Undersøkelsen fra Minnesota viste også at karakterene ble bedre, og at flere møtte opp på skolen når de fikk en litt senere start på skoledagen.

Jeg visste at jeg hadde rett når jeg som veslevoksen B-menneskeforkjemper i 8. klasse klaget over at jeg måtte stå opp så tidlig! Vi kan jo håpe de fikser på skolesystemet slik at ungdom kan sove en time lenger, men hvis ikke det funker, kan du i alle fall printe ut denne artikkelen å henge på døra til soverommet ditt i helgene, for å minne foreldrene dine på at du ikke skal vekkes! 😀

Del dette på Facebook for å spre budskapet: vi ungdom trenger mer søvn! 

 

Kommentarer

comments

Language »