Dette skjer med leddene dine når du «knekker» de opp!

knekke ledd

Du har garantert fått høre at du kan få leddgikt eller andre skader av å knekke opp leddene dine. Men stemmer det? Her er forklaringen på hva som skjer når du knekker opp ledd.

Som barn fikk jeg høre av foreldrene mine at jeg ikke skulle knekke opp ledd i hendene. De forklarte at det kunne være farlig, og at jeg kom til å ende opp som tante Olga. (Ok, jeg fant opp det med tante Olga, men du skjønner poenget.)

Så hva skjer egentlig når du knekker opp ledd i hendene? Hva er det som skaper den litt ekle poppelyden vi hører?

I leddene dine, har du noe som heter leddvæske. Dette er en tyntflytende væske som er der for å minske friksjonen mellom leddhode og leddskål. Når du knekker leddene dine slippes det ut gassbobler i leddvæsken. Når disse boblene sprekker, hører du en poppelyd.

 

knekke ledd

Skjermdump: Youtube

Det tar omtrent 20 minutter før gassen dannes på nytt. Derfor kan du ikke knekke det samme leddet flere ganger på rad.

Så er det helt trygt å knekke opp leddene sine? Sannsynligvis!

Donald Unger forsket på dette i hele 60 år! Vel, forsket og forsket… Det han gjorde var å knekke opp leddene i én hånd, hver dag, i 60 år. Den andre lot han være i fred. Etter 60 år sjekket han begge hendene for symptomer på leddgikt, men begge to var like friske.

De fleste forskere er enige i funnene til Donald Unger, men det er fortsatt en sjanse for at det ikke er bra for deg å knekke leddene dine. En undersøkelse fra 1999 viste at å knekke leddene sine kunne føre til hevelser.

Så selv om det mest sannsynlig ikke er skadelig for deg å knekke opp leddene, er det heller ingen garanti for at det er særlig lurt. Jeg klarer uansett ikke å slutte med min knekkevane (det er jo litt godt etter en lang dag foran tastaturet), så jeg ble litt letta når jeg fant ut av dette.

In your face, foreldre! Del denne på Facebook.

(Vitenskapelig kilde: Knuckle Cracking and Hand Osteoarthritis)

Kommentarer

comments

Language »