Går du med utenlandsk flagg på 17 mai i år får du 4.500 kr i bot

I flere år har nordmenn helst sett at det kun er det norske flagg som brukes på nasjonaldagen, i år er det et faktum.

Debatten om bruk av andre flagg enn det norske i 17.mai-toget skaper hvert år stort engasjement blant det norske folk.

I et årrekke har folk fått lov til å flagge med det de vil – til og med et unionsflagg – men i år er det strengt forbudt. Dersom det er flagg fra andre land i årets 17 mai tog kan det ende med en bot på 4.500 kr. Utrolig kjipe penger dersom man ikke har mye å rutte med.

17. mai-komitèen i de fleste byer synes det var på tide at det ikke brukes andre flagg enn det norske på nasjonaldagen.

SV er sterkt uenige i forbudet. SV-leder i Harstad, Vegar Hoel, mener at fremmede nasjoners flagg bør være en naturlig del av flaggparaden på 17. mai i Norge.

Langvarig debatt

Debatten om utelandske flagg på 17. mai har rast hvert eneste år siden 2013. Den gangen sa sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen at utenlandske flagg ikke har noe å gjøre i 17. mai-toget.

– Det er misforstått multikulturalisme å bruke andre flagg, mener professor Thomas Hylland Eriksen.

Uttalelsen kom etter at Aspøy skole i Ålesund foreslo å la barna gå med håndlagde flagg hvor den ene siden var prydet med det norske flagget, den andre med flagget til elevens hjemland.

Den gangen gikk også FrP hardt ut mot praksisen, og har siden da kjempet for et forbud mot utenlandske flagg i 17. mai-toget.

Den fremste forkjemperen for et totalforbud har vært Aina Gerhardsen, Frps femtekandidat til Stortinget.

– Vi har gjort alt vi kan for å forby dette i mange år, og endelig lykkes, sier hun til Dagsavisen

Sosialistisk Venstreparti har stilt seg meget negative til forslaget. SV-leder i Harstad, Vegar Hoel, mener at fremmede nasjoners flagg bør være en naturlig del av flaggparaden på 17. mai i Norge, og mener Nordmenn må tilpasse seg en ny kulturell identitet.

Mange lands flagg har prydet 17. mai toget tidligere. Dette har ført til sterke reaksjoner hos blant annet FrP, som har kjempet i flere år for et forbud.

17. mai-komitéen positive til et forbud

Lisbeth Bohn i 17. mai-komitéen har lenge vært positive til et slikt forbud, og mener kun norske flagg har en plass i feiringen av Norges nasjonaldag.

– Vi har alle ulike religioner, ulike hudfarger, ulike forutsetninger i forhold til evner, interesser og tradisjoner. Men 17 mai er nasjonaldagen til Norge, da feirer man at Norge har bursdag, da blir det litt feil med en haug med andre flagg på denne dagen, det er ikke andre land som har bursdag, forteller Lisbeth Bohn i 17. mai-komitèen.

Lik og del om du gleder deg til 17 mai.

 

Kommentarer

comments

Language »