Ingen alkoholservering på 17. mai – Dette er barnas dag


I år er det 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov. På tross av dette har 17. mai blitt kalt «barnas dag» fordi vi feirer med barnetog og aktiviteter for barna. Det serveres tradisjonell festmat som pølser, is og brus.

Men et problem gjentar seg hvert eneste år; de voksne ønsker også en folkefest, og med folkefest følger gjerne alkohol. Alkohol og barn er aldri en god kombinasjon, og derfor har Regjeringen i samråd med Kongehuset avgjort at det skal innføres alkoholforbud på 17. mai over hele landet.

Gjelder hele dagen

Alkoholforbudet vil gjelde fra kl. 06 og derfor i realiteten hele dagen, ettersom alkoholservering på utesteder ikke kan åpne før kl 06:00.

Rusfeltets samarbeidsorgan, Actis, mener dette er et meget godt tiltak, som vil gjøre dagen både tryggere og bedre for barna som gleder seg til 17. mai.

– Fyll og alkohol på 17. mai har i mange år gått ut over mange barn, og vi har gjennom dette tiltaket oppnådd en alkoholfri feiring av Grunnlovsdagen. Dette tror vi mange barn vil sette pris på, sier pressetalsmann Rune Henriksen

Også talspersoner fra Byrådet i Oslo har vært positive til det nye forbudet.

– Dette vil både spare barna for berusede voksne, byen for mye søppel og avfall, og ikke minst miljøet. Kornproduksjon til bruk i øl er noe vi ser har en stadig større påvirkning på miljøet, sier Torvald Arntsen i MDG.

Lovlig i private hjem

Selv om alkoholforbudet vil gjelde på alle utesteder og serveringsteder er det fremdeles lov å ta seg en øl i eget hjem. Forbudet gjelder alle utsalg av alkohol på 17. mai, med unntak av hoteller. Dette smutthullet gjelder imidlertid kun for innsjekkede gjester på overnattingsteder.

Følgende begrensninger og regler gjelder på 17. mai etter de nye bestemmelsene:

  • Alkoholholdig drikke over 2% vol. kan ikke serveres på restauranter, barer, uteserveringer, fly eller tog.
  • Alkoholholdig drikke kan serveres til innsjekkede gjester på overnattingsteder med skjenkebevilgning under § 4-4 i Alkoholloven.
  • Alkoholholdig drikke med 2% vol. eller mer kan ikke selges eller omsettes i butikker, ølutsalg, eller på Vinmonopolet.
  • Begrensningen trer i kraft 17. mai kl 06:00 og varer frem til kl 03:00 18. mai.

LIK & DEL OM DU GLEDER DEG TIL 17. MAI!

Kommentarer

comments

Language »